Appelgebak uit Wenen

102

Vroeger als klein meisje opgroeiend in Bratislava tijdens het socialisme was het mijn een raadsel hoe de wereld buiten de grenzen er uitzag. Toen ik als 14-jarige tiener voor het eerst naar Wenen ging…met een bus volgeladen met klasgenoten…vooral jonge meiden…toen dacht ik…redelijk vloeiend de taal van de schnitzels te spreken en voelde: Ik kan de wereld aan!

Nadat we onze verplichte rondje langs de bezienswaardigheden achter de rug hadden…op je viertiende is dat natuurlijk niet zo interessant…je denk liever aan hoe je de kleine hoeveelheid schillings die je portemonee had kunt gebruiken voor iets lekkers of iets leuks in een super gave en moderne wereldse stad – WIEN.

Mijn vriendin Enya en ik gingen on tour door Wenen. We hadden denk ik, ieder rond de zestig Schilling op zak…heeeeeel veeel geld dus in onze beleving. Al onze klasgenootjes gingen met hun centjes richting de mooi-maker spullen: lippenstiften, oogschaduw met glitters, misschien leuke oorbellen…

Wij gingen naar een Konditorei … ooooh hemels! Een Kaiserbrötchen met Schinken-spek en een Apfelkuchen Wiener Art met een glaasje water erbij om centjes te besparen natuurlijk. Wij zaten daar en voelden ons 21 jaar oud en vooral heel stoer. Zulke ervaringen hadden wij uit eigen land niet echt. Met een voldaan gevoel gingen we nog wat wandelen en toen onbewust een heel duur restaurant in. We gingen gewoon aan een tafeltje zitten en bekeken het menu. Toen kwamen we al heel snel achter dat er niet meer veel schilling over waren, maar wel genoeg voor een kopje soep met twee Kaiserbrötchen en misschien met klein stukje roomboter erbij. Je snapt het wel, he?…we gingen een kopje soep delen :-)…de ober vond het heel grappig, dus bediende ons gewoon…zijn baas – de bedieningsmanager die bij de bar stond te delegeren – vond het minder grappig…dat konden we wel aflezen van zijn gezicht, maar ach…wij hadden geen last van. Nadat we de soep hebben opgeslurpt, netjes betaald met onze laatste shillings zonder enig fooi te geven en keurig met Oostenrijkse accent afscheid genomen van onze ober, zijn we tevreden richting onze bus gaan lopen. Het was tenslotte tijd om te verzamelen om weer richting huis – Bratislava te reizen.

In de bus kwamen we bijeen met alle klasgenoten, die hadden van alles gescoord. Toen nog heel luxe shampoos van Fa, deodoranten met een geurtje, lippenstift met glitters…tja…wij hadden onze buik vol en zaten al een plan te maken hoe we weer een keertje naar Wenen kunnen gaan. Wel met iets meer Schilling op de zak om wat meer te kunnen proeven, en toch misschien ook een leuke lippenstift te kopen.

Zeker in deze rare tijden komen zulke verhalen naar boven omdat ik besef hoe rijk ik ben door waar ik vandaan kom en hoe ik opgroeide. Hoe blij ik ben met kleine gelukjes…zoals het mogen maken van dit Appelgebakje uit Wenen.

Vandaar deel ik met jullie dit recept. Geniet ervan!

whiskey_apple_pie

Whisky apple pie

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert
Keuken Frans, French
Porties 10 punten

Equipment

  • Ronde bakvorm – springvorm, diameter 24-26 cm
  • Klein steelpannetje
  • Appelschiller
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Bakbonen of rijst

Ingrediënten
  

Deeg

  • 200 gr patentbloem of patisserie bloem
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout
  • beetje koud water
  • 1 ei

Vulling

  • 5-6 appels ik gebruik goudrenette
  • 15 gr boter
  • 75 gr lichte basterdsuiker
  • 2 eetlepels citroesap
  • 45 ml whisky optioneel: rum, likor43
  • 1 ei
  • 50 gr licht basterdsuiker
  • 100 ml slagroom
  • poedersuiker voor bestrooien

Instructies
 

  • In een kom meng samen de bloem, boter, zout en voeg ook gelijk het ei toe en het water. Met je hand draai je een mooi gladde deeg van. Verpak het deeg in vershoudfolie en zet voor minimaal 1 uur in de koeling.
  • Schil de appels en snij ze in plakjes, stukjes, wat jij maar leuk vindt. Doe ze in en kom en besprenkel met citroensap. Intussen laat je 15 gr boter, whisky en de suiker in een steelpannetje 5 min koken tot een siroop. Even laten afkoelen en over de appels heen gieten en goed mengen zodat alle appels onder de siroop komen staan en laat staan. Je kunt de appels ook een dag van tevoren voorbereiden, hierdoor wordt de pie iets meer whisky-achtig.
  • Zet de over aan op 210 graden, heteluchtoven op 200 graden. Leg bakpapier in jouw springvorm/bakvorm.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol het uit. Probeer een ronde vorm uit te rollen met de dikte van ongeveer 3 mm. Leg het uitgerolde deeg voorzichtig in de bakvorm. Druk goed aan tegen de zijkant en zodat de bakvorm helemaal is bekleed met het deeg tot aan de randjes.
  • Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks. Strooi de steunvulling (of rijst) in de vorm op het bakpapier.
    Zet in de oven, verlaag de temperatuur op 180 graden (heteluchtoven op 170 graden). En bak blind ongeveer 20 minuten. Haal uit de over en pak voorzichtig de bakbonen/rijst eruit door de randjes van het uitstekend bakpapier bij elkaar vast te houden. En leg snel in een kom die hitte kan verdragen, zodat de bakbonen kunnen afkoelen. Als je rijst gebruikt kan je deze meerdere keren hergebruiken voor het blindbakken.
  • Nu kan je alle appels mooi in de vorm leggen of gewoon in een keer hup erin en met een lepel verdelen over het hele oppervlak met ook een beetje siroop die niet ingetrokken was in de appels. Let op: niet teveel, je wilt tenslotte geen natte bodem overhouden. . Zet in de oven voor 20 minuten. Intussen kan je de basis voor de custard maken: in een kom schenk je de slagroom in, suiker erin en het ei. Met een kleine garde of vork meng je alles tot het ei helemaal opgelost is. Als de pie na 20minuten uit de oven komt, giet je dit custard mengsel over de appels heen en snel terug in de oven voor ongeveer 10-15 minuten. De appels krijgen een mooi amber kleur en de custard stijft op door het bakken. Zie plaatje.
  • Laat je Pie afkoelen, bestrooi met poedersuiker en smullen maar! Hier thuis word deze het liefst warm gegeten. Over de 10 puntjes valt te discussiëren, hier worden soms kwartjes gesneden. 🙂

Heb je deze recept gemaakt?

Laat mij weten hoe je het resultaat vond? Laat een bericht achter en tag @cocoheaven.nl op Instagram en hashtag  #cocoheaven.nl.

Like
Close
CocoHeaven © Copyright 2021. All rights reserved.
Close

We bakken cookies, maar maken ook gebruik van cookies.   Meer info