Ga terug

Appelgebak uit Wenen (omgekeerde appeltaart)

Voorbereidingstijd40 minuten
Active Time40 minuten
Gang: Cake, Dessert
Keuken: Oostenrijk

Materials

  • 150 gr volkorenmeel
  • 125 gr zachte roomboter
  • 50 gr suiker
  • 1 snufje zout
  • 1/2 citroenrasp
  • 3 eieren, maat M
  • 3 el melk
  • 200 gr notemix - walnoten, pecan, hazelnoot en/of cashew
  • 100 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • 50 gr gesmolten boter
  • 3 el rum - optioneel :-)
  • 3-4 grote appels, ik gebruik goudrenetten
  • 2 el citroensap
  • slagroom of bolletje vanille-ijs voor bij het opdienen

Instructies

  • Bekleed de taartvorm (26 cm diameter) met bakpapier en vet de randen in.
  • Hak de door jou gekozen notenmelange grof, verdeel in de vorm, bestrooi met suiker, vanille suiker of extract en besprenkel met gesmolten boter.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Verdeel over de noten en besprenkel met het citroensap en rum.
  • Klop voor het deeg, de boter en de suiker romig. Voeg zout en citroenschil toe, roer geleidelijk de eieren erdoor. Meng eerst de bloem en het bakpoeder erdoor, daarna de melk. Verdeel het beslag gelijkmatig over de appels.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven op de middelste richel in ongeveer 40-45 minuten gaar. Verwijder en laat ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen, stort dan op een taartvorm met de rand omhoog.
  • Server warm of afgekoeld met een bolletje vanille-ijs, toefje slagroom of zoals die is.