WHISKEY APPLE PIE

1.3K

De heerlijke knusperige korst, zachte frisse appels gehuld in een jasje van whiskey, vanille en custart. Niemand minder dan Raymond Blanc heeft mij geinspireerd met zijn passie, energie en enthousiasme van een jonge God om dit recept uit te proberen. 

Vandaag de dag is dit een appelgebak die bijna iedere visite van mij bijan verwacht. Als ik iets anders op de tafel tover dan is het de vraag of er deze misschien ook ergens verstopt staat te wachten voor de fijnproevers. Trés bon! Geniet. 

Whisky apple pie

Porties 10 punten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur

Equipment

 • Ronde bakvorm – springvorm, diameter 24-26 cm
 • Klein steelpannetje
 • Appelschiller
 • Bakpapier
 • Deegroller
 • Bakbonen of rijst

Ingrediënten

Deeg

 • 200 gr patentbloem of patisserie bloem
 • 100 gr roomboter
 • snufje zout
 • beetje koud water
 • 1 ei

Vulling

 • 5-6 appels ik gebruik goudrenette
 • 15 gr boter
 • 75 gr lichte basterdsuiker
 • 2 eetlepels citroesap
 • 45 ml whisky optioneel: rum, likor43
 • 1 ei
 • 50 gr licht basterdsuiker
 • 100 ml slagroom
 • poedersuiker voor bestrooien

Instructies

 • In een kom meng samen de bloem, boter, zout en voeg ook gelijk het ei toe en het water. Met je hand draai je een mooi gladde deeg van. Verpak het deeg in vershoudfolie en zet voor minimaal 1 uur in de koeling.
 • Schil de appels en snij ze in plakjes, stukjes, wat jij maar leuk vindt. Doe ze in en kom en besprenkel met citroensap. Intussen laat je 15 gr boter, whisky en de suiker in een steelpannetje 5 min koken tot een siroop. Even laten afkoelen en over de appels heen gieten en goed mengen zodat alle appels onder de siroop komen staan en laat staan. Je kunt de appels ook een dag van tevoren voorbereiden, hierdoor wordt de pie iets meer whisky-achtig.
 • Zet de over aan op 210 graden, heteluchtoven op 200 graden. Leg bakpapier in jouw springvorm/bakvorm.
 • Haal het deeg uit de koeling en rol het uit. Probeer een ronde vorm uit te rollen met de dikte van ongeveer 3 mm. Leg het uitgerolde deeg voorzichtig in de bakvorm. Druk goed aan tegen de zijkant en zodat de bakvorm helemaal is bekleed met het deeg tot aan de randjes.
 • Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm op het deeg; het moet een opstaande rand hebben zodat je de vulling niet in het deeg bakt straks. Strooi de steunvulling (of rijst) in de vorm op het bakpapier.
  Zet in de oven, verlaag de temperatuur op 180 graden (heteluchtoven op 170 graden). En bak blind ongeveer 20 minuten. Haal uit de over en pak voorzichtig de bakbonen/rijst eruit door de randjes van het uitstekend bakpapier bij elkaar vast te houden. En leg snel in een kom die hitte kan verdragen, zodat de bakbonen kunnen afkoelen. Als je rijst gebruikt kan je deze meerdere keren hergebruiken voor het blindbakken.
 • Nu kan je alle appels mooi in de vorm leggen of gewoon in een keer hup erin en met een lepel verdelen over het hele oppervlak met ook een beetje siroop die niet ingetrokken was in de appels. Let op: niet teveel, je wilt tenslotte geen natte bodem overhouden. . Zet in de oven voor 20 minuten. Intussen kan je de basis voor de custard maken: in een kom schenk je de slagroom in, suiker erin en het ei. Met een kleine garde of vork meng je alles tot het ei helemaal opgelost is. Als de pie na 20minuten uit de oven komt, giet je dit custard mengsel over de appels heen en snel terug in de oven voor ongeveer 10-15 minuten. De appels krijgen een mooi amber kleur en de custard stijft op door het bakken. Zie plaatje.
 • Laat je Pie afkoelen, bestrooi met poedersuiker en smullen maar! Hier thuis word deze het liefst warm gegeten. Over de 10 puntjes valt te discussiëren, hier worden soms kwartjes gesneden. 🙂
Gang: Dessert
Keuken: Frans, French
Like
Close
CocoHeaven © Copyright 2021. All rights reserved.
Close

We bakken cookies, maar maken ook gebruik van cookies.   Meer info